Informacje ściągnięte z Wikipedii. Na stronach internetowych można znaleźć wiele różnych przepisów na ser zgliwiały.
Ser zgliwiały , ser smażony ( śl. haus kyjza, niem Hauskäse, Kochkäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej ser wytwarzany ze zgliwiałego (dojrzałego) twarogu z mleka krowiego.
Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach domowych (stąd nazwy), obecnie produkowany również przemysłowo.
Twaróg pokruszony i posolony pozostawiany jest w ciepłym miejscu, aż do uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji. Czasem dla przyśpieszenia procesu gliwienia dodawana jest soda oczyszczona. Następnie jest on w zależności od lokalnego zwyczaju, gotowany, często na łaźni wodnej, lub smażony na maśle. Jako tradycyjna przyprawa stosowany jest kminek, ale dodawane bywają też majeranek, pieprz, papryka, cząber. Pod koniec obróbki termicznej dodawane są żółtka jaj i całość po dokładnym wymieszaniu wlewana jest do foremek jako gotowy już produkt. Niektóre przepisy zalecają używanie całych jajek.
W zależności od wilgotności twarogu, ilości użytego masła i żółtek ser może mieć po wystygnięciu konsystencję pomazankową lub półtwardą. Charakteryzuje się ostrym, charakterystycznym zapachem i smakiem i żółtawą barwą.
Niektórzy smakosze cenią szczególnie ten ser przed wystygnięciem, spożywając go w sposób podobny do fondue.
Tak wygląda resztka sera, który niestety jest zbyt smaczny zaraz po usmażeniu, aby w całości mógł doczekać pełnej prezentacji.
Pełna relacja dotycząca „dziwnych” wytworów, jakim miedzy innymi jest ser zgliwiały, znajduje się we wpisie „Sceny drastyczne”.
Zapraszam i smacznego.